Bewust communiceren

Wil je goed communiceren? Maak dan gebruik van mijn ervaring. De lijn daarvan: Ben dan gewoon jezelf, wees transparant, gebruik je zintuigen, geloof in je eigen kracht, durf je kwetsbaar op te stellen, weet waar je het over hebt (en moet je dus ook weten wat je niet weet) en liefst heb je ook een visie of een mening. Last but not least…….luister. Ik help u met deze ontdekkingstocht door met u hierover te sparren.


Het verhaal


Deur
Laat ik maar direct met de deur in huis vallen. Communicatie hangt er maar wat bij in de meeste organisaties en projectteams. Oke Oke, natuurlijk moeten we communiceren. Dat doen we immers de hele dag. Maar ik bedoel (doel)bewust communiceren.

Te elfder ure
De situatie is vaak anders dan gewenst. Ik chargeer graag, dan maak ik mijzelf cristal clear.
Veel verder dan een gelikt persbericht of een nieuwsbericht op de website komen we vaak niet. Afdeling communicatie is vaak het EHBO kistje voor het falen van (delen van) de organisatie. Eerlijk, hoe vaak ga jij voor jouw project op de stoel van ‘communicatie’ zitten om te bedenken hoe jouw bericht ondersteunend kan zijn aan het welslagen van jouw project of missie? Hoe vaak is het net andersom: ‘Maak jij hier svp een persberichtje van, op die manier dat we geen averij oplopen. Graag voor vanavond 11 uur zodat ik er nog naar kan kijken. Dan kunnen we het morgenvroeg de deur uit doen zodat het nog in de redactievergaderingen mee kan.’ Hier is de term ‘te elfder ure’ dus vaak op van toepassing.


Mijn ervaring
Ik ben geen communicatiedeskundige, hooguit ervaringsdeskundige. Als secretaris van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) heb ik 11 jaar lang ervaring opgedaan met communiceren op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Ook ben ik dankzij deze mooie tijd leerling en gezel gedragsbeïnvloeding (dat brevet geef ik mijzelf). Ook kan ik overtuigend meepraten over het grote en immense belang van het hebben van een hoger doel, een BHAG (Big Hairy Audacious Goal). Voor het ROVL was dit nul verkeersslachtoffers (maak van de nul een punt). En heb ik jarenlange mediaervaring. Ik was immers ook perschef en woordvoerder. Uiteraard ben ik al die jaren ondersteund door enthousiaste teamleden en een communicatieadviseur.


Simpel
De essentie van goed communiceren is in mijn optiek heel simpel en geen wetenschap of rocketscience. Ook al doen veel consultants en bureau’s je dat wel geloven en reiken talloze cursussen aan. Gewoon business. Ook de boodschap moet simpel zijn. We zijn in staat om alles heel complex te maken waardoor het onbegrijpelijk wordt. Vaak hebben we daar baat bij. Over iets dat je niet snapt kun je ook geen essentiële vragen stellen.


Gratis advies
Hier mijn gratis advies. Wil je goed communiceren? Ben dan gewoon jezelf, wees transparant, gebruik je zintuigen, geloof in je eigen kracht, durf je kwetsbaar op te stellen, weet waar je het over hebt (en moet je dus ook weten wat je niet weet) en liefst heb je ook een visie of een mening. Last but not least…….luister. Oeps toch nog een hele riedel, maar samengevat toch weer heel eenvoudig: je bent een uniek en interessant mens, je bent oprecht nieuwsgierig naar andere mensen en hun verhaal en je hebt zelf een verhaal. Wees daarvan bewust.


Filter
Ben ik onfeilbaar? Nee natuurlijk niet. Ook ik heb een (57 jaar continue breinactiviteit!) cognitief filter, interpreteer ik er zo nu en dan op los, en vul ik soms ook mijn waarheid in voor die van een ander en verkocht ik (toen ik jong was) ook wel eens knollen voor citroenen. Ik ben net een mens. Ik leer echter elke dag weer bij, door open te staan voor feedback. Ik heb geleerd om dat als cadeau te ervaren in plaats van kritiek en aanvallen. Mijn filter wordt daardoor steeds compacter en overzichtelijker.


Bewust krachtig
Ik heb ook geleerd bewust te zijn van deze mechanismen en de kracht daarvan. Bewust te zijn van de kracht van woorden en dat je ze zorgvuldig moet kiezen. Bewust te zijn dat als je niet authentiek bent je toehoorder(s) dat direct door hebben, weg aandacht. Je valt gewoon door de mand. Bewust te zijn dat je door contact te maken een hele zaal kunt boeien en verbinden. Spreken vanuit dubbele agenda’s? Dat zie je en je krijgt het vroeg of laat als een vallende komeet weer terug. En dan als laatste die mensen die je aankijken als je iets vertelt en je ziet gewoon: oor in oor uit. Anderen zien dus ook aan jou als je niet luistert. Killing. Ben dus bewust van de kracht van jouw communicatie en gebruik die.


Wordt vervolgd.