Het systeem

Door middel van een presentatie of workshop neem ik u mee in de wereld van transities en veranderingen. Stuk voor stuk eye-openers die bewust maken van de geweldige tijd waarin we leven en kansen voor uw business of organisatie. Basis hiervan vormt mijn kijk op ‘Het Systeem’. Mijn motto: iedereen wist dat het niet kon totdat iemand kwam die dat niet wist. Ik ben uw blikopener…


Het verhaal

Op zondagavond 10 augustus tweette ik de afbeelding hiernaast met als ondertitel:


"Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid."

De reacties waren overweldigend in de zin van retweets en comments. Kennelijk ervaren veel mensen hetzelfde als ik, dat het systeem (in mijn tweets #HetSysteem) niet meer van deze tijd is. Of het nu het educatieve systeem is, of dat van de zorg of het financiële systeem. Franz Kafka schreef er in 1914!! al een beklemmend boek over: Het Proces.


Er is veel verouderd of domweg aan vernieuwing toe. Het plaatje (ik weet niet meer waar ik het vandaan heb, dus tips voor bronvermelding zijn welkom) geeft m.i. op een geniale manier weer waar het fout gaat. We scheren letterlijk iedereen en alles over één kam én we houden vast aan vastgeroeste principes. Het gelijkheidsbeginsel doet de rest.

Eén paar voorbeelden en de reacties daarop.


Uber
Uber is een innovatie op de manier waarop we een taxi kunnen regelen. Het maakt het allemaal sneller, de centrale is niet meer nodig, het is transparanter (waar zijn de taxi’s, wie rijdt erin, wat kost het?) en we kunnen de dienst beoordelen dus dat komt de kwaliteit ten goede. De branche is aan het actievoeren, sommige steden doen Uber in de ban en een Belgische rechter oordeelt dat het gaat om concurrentie vervalsing. #HetSysteem komt in opstand. Gelukkig zijn Neelie Kroes en Henk Kamp wel geporteerd en vinden de branche te beschermend. De vervolgstap is natuurlijk dat iedereen die een plaatsje vrij heeft in zijn auto zijn dienst aan kan bieden. Toen in Utrecht de centrale van NS in de fik stond, hoefden (door Twitter) de legerbedjes niet naar de sporthal. Mensen vonden en hielpen elkaar via Social Media.


Bed and Breakfast
Wat onschuldig begon, is nu de bijl aan de wortel van het hotelsysteem. Leuk bij particulieren voor niet al te veel geld overnachten en genieten van de speciale gastvrijheid. Een voor velen leuke bijverdienste, en voor sommigen een welkome aanvulling op de sociale contacten. Een gruwel voor de hotelbranche die alles uit de kast trekt om #HetSysteem te bewegen meer regels in te stellen zodat de B&B’s hun tent kunnen sluiten. Jammer voor hun, want met Airbnb, gaat B&B nu via de app wereldwijd en nemen de accomodaties en boekingen alleen maar toe. Alle vooroordelen ten spijt. De gasten zijn duurzamer ingesteld dan gedacht, reizen vaker met het Openbaar Vervoer, laten de boel netjes achter en blijken heel sociaal. De aanbieders blijken betrouwbaar.


Thuis afgehaald.
Kook je graag en maak je wel eens teveel? Wie niet? Via thuisafgehaald.nl kun je je nu aanmelden als thuiskok en kan iedereen genieten van je kookkunsten. Heerlijk, er hoeft niets in de kliko. Ideaal dus ook voor als je even geen tijd hebt om te koken, niet duur en heerlijk persoonlijk. Je kijkt op internet naar het beschikbare eten voor die dag en meldt je aan bij de kok van jouw keuze. Je spreekt een tijd af. Voila! Een gruwel voor de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit). Niet te controleren, we rommelen maar wat aan, een epidemie ligt op de loer. De consumentenbond vindt het een goed initiatief dat wel nog wat verbetering behoeft. Ook ik kook graag en speel met de gedachten om zo nu en dan ‘restaurantje te spelen’. Leuk om nieuwe sociale contacten op te doen en de gasten tegen een redelijke onkostenvergoeding te verwennen. En zo hakken we samen aan de wortel van de restaurants.


Eindeloos
De lijst is eindeloos aan te vullen met initiatieven die via Social Media een vlucht nemen. Door marktplaats verdwijnt steeds minder naar de milieuparken, in reparatiecafé’s repareren handige Harry’s jouw defecte apparaat. Gratis. Kennis wordt gedeeld, ja zelfs complete colleges zijn via internet te volgen. De lijst is schier onuitputtelijk.


Fik
Terwijl ik dit schrijf staat de wereld in de fik, likt onze natie zijn MH17 wonden, worden we ook nog eens hard getroffen door een boycot, en houdt de wereld de adem in voor nog meer conflicten. Het oude systeem kraakt, piept, vecht, gelooft, radicaliseert en voert oorlog. En de nieuwe wereld groeit gestaag op deze puinhopen. Ik geloof in die nieuwe wereld, ik blijf me verzetten tegen #HetSysteem en wil zodoende graag mijn bescheiden bijdrage leveren aan een betere wereld.