De driehoek als gids

Het doel


Samen met netwerkpartner Credo Consultancy werk ik samen met u en uw team aan uw ‘beslisdriehoek’. Een even simpel als doeltreffend instrument om voortdurend op uw succes en het bereiken van uw doelen te kunnen sturen.


Het Verhaal


De driehoek krijgt als gids een steeds prominentere rol in mijn leven. En dan heb ik het niet over een driehoeksverhouding. Of had je die associatie wel al?

Stabiel


De driehoek is mechanisch gezien een stabiele constructie. Kijk maar naar kranen, bruggen of gebouwen. Er zitten altijd driehoeken in omwille van de stevigheid. Een andere driehoek, de triangel is het meest ondergewaardeerde muziekinstrument. Maar een triangel maakt in al zijn eenvoud een muziekstuk compleet. En wat te denken van de piramides? Vier driehoeken tegen elkaar. Steviger kan bijna niet. Hoelang staan die monumenten er al? Wie kent de stelling van Pythagoras niet? En een geodriehoek hebben we allemaal wel eens over gebroken. De driehoek, wie kent hem niet?


De driehoek heeft sinds kort ook mijn denken en handelen een richting gegeven. Ik ben weg- en waterbouwkundige van huis uit, dus ik heb wel een opleiding gehad in iets te construeren met een veilige stevigheid. De basis is toen dus gelegd, zei het fysiek constructief.


Gedachtengoed Credo


Via Eric Casters van Credo Consultancy (inmiddels mijn ‘partner in crime’ voor een mooie klus in Maastricht), kwam ik in aanraking met hun gedachtengoed doelgericht samenwerken en de rol hierin van de zogenaamde ‘beslisdriehoek’. Dat is, ik zeg in mijn eigen woorden, de maatlat waarlangs je het succes en het bereiken van je doelen kunt afmeten. Hoe ben je succesvol? Het meest eenvoudig is het om dit uit te leggen met betrekking tot hun initiatief Credo Ministries. Een stichting die zich inzet voor zwerfjongeren in Maastricht. Ja, je leest het goed, er zijn 200 geregistreerde (!) zwerfjongeren die dus zonder huis en haard survivalen in de stad. En als ik je vraag, hoe gaan we iets doen voor deze jongeren?, vul je dat direct op je eigen manier in. Van voedsel verstrekken, kleden, opvanghuis, gastgezinnen tot dienstplicht invoeren. Credo Ministries heeft voor zichzelf bepaald dat zij succesvol zijn als ze iets kunnen betekenen voor identiteit, bekwaamheid en zelfredzaamheid van deze jonge mensen, in de knop van hun leven. En dan wordt alles opeens een stuk duidelijker waar de energie naar toe moet. Inmiddels hebben 18 van de 19! ingestroomde jongeren hun zwerfbestaan kunnen inruilen voor een toekomst. Ze weten wie ze zijn en dat ze ertoe doen, ze kennen hun kwaliteiten en talenten en doen daar ook iets mee. Ze zijn inmiddels zelfredzaam. Prachtig initiatief waarvan Het Systeem kan leren.

 Driehoek als gids


Mijn beslisdriehoek hebben jullie nog tegoed. Welnu die staat in het plaatje hiernaast. Als ik na een dag terugkijk op mijn werk en ik leg die langs mijn maatlat dan kan ik voor mijzelf bepalen of ik succesvol ben geweest. Ik wil mensen en initiatieven aan elkaar verbinden om daarmee voor hun (en voor mij?) nieuwe kansen te genereren, ik wil hun verleiden om nieuwsgierig te zijn naar nieuwe ontdekkingen en hun eigen kracht (zoals ik dat ook steeds probeer). Ik wil ze ook verleiden om met mij de samenwerking aan te gaan (verbinding) en ik wil grensverleggend bezig zijn en anderen daartoe uitnodigen om dat ook te doen. Experimenteren, innoveren, anders werken, out of de box, over de lijntjes kleuren, andere energiestromen aanboren, gelukkig worden in je werk en elke dag iets nieuws ontdekken of leren.